ZONGULDAK BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ

ve Ders Kataloğu

Tanıtım Broşürleri

Ana Sayfa » BEÜ, Türkiye’nin En Çevreci Üniversitesi

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ), dünya üniversitelerini çevreye duyarlılık ve sürdürülebilirlik alanlarında her yıl değerlendiren Green Metric (Yeşil Ölçüm) Dünya Üniversiteler Sıralaması platformunda, 2014, 2015 ve 2016 yıllarında yapılan değerlendirmede Türkiye üniversiteleri arasında 1. oldu. 2017 yılında ise BEÜ, Türkiye üniversiteleri arasında 2. sırada yer aldı.

Çevre bilincini geliştirmeye yönelik uygulamaları ve yeşil kampüs yaratma konusundaki yatırımlarıyla Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Türkiye’deki üniversitelere çevre bilinci konusunda örnek olmayı ve dünya genelindeki sıralamada yerini hızla yükseltmeyi hedefliyor. 2016 yılının Mayıs ayında UI GreenMetric Dünya Çevreci Üniversiteler Platformu Türkiye temsilcisi seçilen BEÜ, aynı yılın Eylül ayında Ulusal GreenMetric çalıştayına ev sahipliği yapmıştır. Ayrıca çevreci uygulamaların yükseköğretim alanındaki merkezi olan BEÜ 2017’nin Nisan ayında 3. Uluslararası GreenMetric Çalıştayı'nı düzenledi. Çalıştay, dünyanın 20 ülkesinden 100'e yakın Rektör, Rektör Yardımcısı, akademisyen ve alan uzmanının katılımıyla gerçekleştirildi.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, çevre bilinci ve çevre dostu uygulamalara yönetim politikalarının öncelikleri arasında yer vermektedir. BEÜ öğrencilerine betonlaşma olmayan, yeşil ve bol oksijenli kampüslerde eğitim alma fırsatı sunmaktadır. BEÜ’nün 12 kampüsünün toplam alanı 2.523.180 m2 dir. Bu alanın sadece 88.014 m2 sini binalar kaplamaktadır. BEÜ kampüslerindeki toplam orman alanı 1.805.149 m2 dir. Yani toplam kampüs alanlarımızın % 68,14’ü orman alanlarından oluşmaktadır. Bu dikkat çekici üstünlükle yetinmeyen BEÜ, yeşillendirme çalışmalarına tüm hızıyla devam etmektedir. 2014 yılından bu yana toplam 41.250 adet ağaç, 11.700 adet çiçek ve 1000 adet sarmaşık dikilmiştir. Çiçeklerin 4.000 tanesi BEÜ’de yetiştirilen lale soğanlarından elde edilmiştir. 2014 yılından bu yana ekilen çimin alanı 10.800 m2 ’dir. 2015 yılında ise 750 adet ağaç, 10.000 adet mevsimlik çiçek ve 12.000 adet lale dikilmiştir. Yaya alanlarını artırma ve araç kullanımını azaltma politikası kapsamında Farabi kampüsünün büyük kısmı yayalaştırılmış, araç girişine kapatılmış, park alanları sınırlandırılmıştır.

BEÜ, çevre dostu uygulamalarıyla tüm üniversitelere ve diğer kurumlara örnek olmaktadır. BEÜ’de çevreci politikaları gereği, fosil yakıt kullanımı ve sera gazı emisyonu giderek azalmaktadır. Farabi Kampüsünde (Merkez Yerleşke) tüm binalar doğalgazla ısınmaktadır. Diğer kampüslerimizde doğalgaza geçiş süreci hızla devam etmektedir. BEÜ, atıklarını çevreye zarar vermeden bertaraf etmektedir. Öğrenci ve personelimizin katkılarıyla atıklar kampüsün pek çok noktasına yerleştirilen geri dönüşüm kutularında toplanmakta, ambalaj atıkları, yemek yağları, plastik, cam, kağıt, metal atıklarının geri dönüşümü sağlanmaktadır. İbni Sina Kampüsünde bulunan Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nin atıkları 5 bin kişilik paket tip evsel atık su arıtma tesisinde işlem görmektedir. Ayrıca İbni Sina Kampüsünün diğer binalarına hizmet veren 2 bin kişilik paket tip evsel atık su arıtma tesisi mevcuttur.

Enerji tasarrufu, BEÜ’nün öncelikleri arasındadır. Mantolama ve izolasyon çalışmalarıyla binaların ısı kaybı azaltılmakta, yakıt tüketiminde önemli tasarruf sağlanmaktadır. Farabi Kampüsü ve diğer kampüslerde binaların mantolama ve izolasyon çalışmaları tamamlanmıştır. Kampüslerimizde pek çok cihaz ve aydınlatma tesisatları enerji verimliliğine sahip cihazlarla değiştirilmektedir. Tasarruflu ampul, led aydınlatma, hareket sensötlü aydınlatla ve A sınıfı cihazların kullanımı zorunlu hale gelmiştir.

Çevreci Üniversite İnternet Sitesi