BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ

ve Ders Kataloğu

Tanıtım Broşürleri

Ana Sayfa » BEÜ, Türkiye’nin En Çevreci Üniversitesi

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ), dünya üniversitelerini çevreye duyarlılık ve sürdürülebilirlik alanlarında her yıl değerlendiren Green Metric (Yeşil Ölçüm) Dünya Üniver­siteler Sıralaması platformunda, 2014 yılında yapılan değerlendirmede Türkiye üniversiteleri ara­sında 1. oldu.

Çevre bilincini geliştirmeye yönelik uygulamaları ve yeşil kampüs yaratma konusundaki yatırımlarıyla Bülent Ecevit Üniversitesi, Türkiye’deki üniversitelere çevre bilinci konu­sunda örnek olmayı ve dünya genelindeki sıralamada yeri­ni hızla yükseltmeyi hedefliyor. 2016 yılının Mayıs ayında UI GreenMetric Dünya Çevreci Üniversiteler Platformu Türkiye temsilcisi seçilen BEÜ 2016 yılının Eylül ayında Ulusal GreenMetric çalıştayına ev sahipliği yapacaktır. Ayrıca çevreci uygulamaların yükseköğretim alanındaki merkezi olan BEÜ 2017’nin Nisan ayında düzenlenecek uluslararası çalıştaya da ev sahipliği yapacaktır.

Bülent Ecevit Üniversitesi, çevre bilinci ve çevre dostu uygulamalara yönetim politikalarının öncelikleri arasında yer vermektedir. BEÜ öğrencilerine betonlaşma olmayan, yeşil ve bol oksijenli kampüslerde eğitim alma fırsatı sunmaktadır. BEÜ’nün 11 kampüsünün toplam alanı 2.648.838 m2 dir. Bu alanın sadece 81.445 m2 sini binalar kaplamaktadır. BEÜ kampüslerindeki toplam orman alanı 1.805.149 m2 dir. Yani toplam kampüs alanlarımızın % 68,14’ü orman alanlarından oluşmaktadır. Bu dikkat çekici üstünlükle yetinmeyen BEÜ, yeşillendirme çalışmalarına tüm hızıyla devam etmektedir. Sadece 2014 yılında toplam 41.250 adet ağaç, 11.700 adet çiçek ve 1000 adet sarmaşık dikilmiştir. Çiçeklerin 4.000 tanesi BEÜ’de yetiştirilen lale soğanlarından elde edilmiştir. Sadece 2014 yılında ekilen çimin alanı 10.800 m2 ’dir. 2015 yılında ise 750 adet ağaç, 10.000 adet mevsimlik çiçek ve 12.000 adet lale dikilmiştir. Yaya alanlarını artırma ve araç kullanımını azaltma politikası kapsamında Farabi kampüsünün büyük kısmı yayalaştırılmış, araç girişine kapatılmış, park alanları sınırlandırılmıştır.

BEÜ, çevre dostu uygulamalarıyla tüm üniversitelere ve diğer kurumlara örnek olmaktadır. BEÜ’de çevreci politikaları gereği, fosil yakıt kullanımı ve sera gazı emisyonu giderek azalmaktadır. Farabi Kampüsünde (Merkez Yerleşke) tüm binalar doğalgazla ısınmaktadır. Diğer kampüslerimizde doğalgaza geçiş süreci hızla devam etmektedir. BEÜ, atıklarını çevreye zarar vermeden bertaraf etmektedir. Öğrenci ve personelimizin katkılarıyla atıklar kampüsün pek çok noktasına yerleştirilen geri dönüşüm kutularında toplanmakta, ambalaj atıkları, yemek yağları, plastik, cam, kağıt, metal atıklarının geri dönüşümü sağlanmaktadır. İbni Sina Kampüsünde bulunan Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nin atıkları 5 bin kişilik paket tip evsel atık su arıtma tesisinde işlem görmektedir. Ayrıca İbni Sina Kampüsünün diğer binalarına hizmet veren 2 bin kişilik paket tip evsel atık su arıtma tesisi mevcuttur.

Enerji tasarrufu, BEÜ’nün öncelikleri arasındadır. Mantolama çalışmalarıyla binaların ısı kaybı azaltılmakta, yakıt tüketiminde önemli tasarruf sağlanmaktadır. Farabi Kampüsünde 7 binanın mantolama çalışmaları tamamlanmış, toplam 9123 m2 alan mantolanmıştır. Farabi kampüsünde bulunan 6 bloktan oluşan lojmanlar ve Alaplı Meslek Yüksekokulu binalarının mantolama çalışmaları ise 2015 yılında tamamlanmıştır. Kampüslerimizde pek çok cihaz ve aydınlatma tesisatları enerji verimliliğine sahip cihazlarla değiştirilmektedir. Tasarruflu ampul, led aydınlatma ve A sınıfı cihazların kullanımı zorunlu hale gelmiştir.

Çevreci Üniversite İnternet Sitesi